בוכנה הידראולית דו כיוונית

 
בוכנה הידראולית יכולה להיות חד כיוונית, דו כיוונית או טלסקופית. לשם השוואה, בוכנה פנאומטית תופעל על ידי לחץ אוויר ולכן יש גם דגמים שונים. אבל בבוכנה הידראולית הדגש הוא על קבלת לחץ נוזל (הידרו) ושימוש באנרגיה שהוא מייצר על מנת לבצע תנועה קווית. אותה תנועה קווית היא לאחר מכן הבסיס לשיטת העבודה עם בוכנה והיא גם זו שגורמת להבדלים בין בוכנה חד כיוונית, דו כיוונית או הידראולית.

היכרות עם סוגי בוכנות הידראוליות היא פחות או יותר תנאי עבור מי שרוצה לשלב אותן במכונות, במפעלי תעשייה או בענף התחבורה. בכל אחד מהמקומות האלה וגם בעוד הרבה ענפים אחרים, יש משמעות לאופן שבו הבוכנה עובדת ולפעולות שאותן היא מסוגלת לבצע. אם רוצים שהבוכנה תפיק את מלוא הפוטנציאל מתוך המפרט הטכני שלה, כדאי לדעת איך היא עובדת ולבחור אותה בצורה נכונה.

 

כך פועלת בוכנה הידראולית דו כיוונית

 
בשביל להבין איך פועלת בוכנה דו כיוונית, צריך לקחת צעד אחורה ולחזור אל בוכנה חד כיוונית. בבוכנה חד כיוונית, שיטת העבודה היא של תנועה בכיוון אחד של הרמה תחת לחץ הנוזל והתנועה בחזרה של ירידה ללא לחץ הנוזל. זה בדיוק מה שקורה כאשר פותחים שסתום, או בכל מקרה שבו המשקל העצמי אשר מופעל על הבוכנה גורם לזרימת הנוזל בחזרה למיכל ואף מאפשר לבוכנה עצמה לחזור אל הצד השני.

  • ביצוע תנועה בשני הכיוונים - בוכנה דו כיוונית מתאפיינת בכך שהתנועה היא לשני הכיוונים. אבל כאן התנועה בחזרה לא תלויה במשקל העצמי, אלא גם כן בנוזל.
  • זרימת הנוזל בחזרה – זרימת הנוזל בחזרה זה ככל הנראה המאפיין הכי בולט של בוכנה דו כיוונית לעומת בוכנה חד כיוונית. לחילופין, בבוכנה טלסקופית למשל יש מספר שלבים שנפתחים ונסגרים אחד לתוך השני.
  • התאמה לצרכי הלקוחות - בוכנה הידראולית דו כיוונית אפשר להתאים לצרכים ספציפיים של הפרויקט והלקוחות. את זה עושים באמצעות השוואה בין סוגי הבוכנות ובדיקת המפרט שלהן כפי שהוא מתואר על ידי היצרן.

 

תחזוקה נכונה

 
היכרות עם ההבדלים יכולה לעזור לטובת תחזוקה מוצלחת. אם רוצים שהבוכנה תאריך ימים ותחזיק מעמד גם בעבודה מאומצת, חשוב מאוד לתחזק אותה על פי הנחיות היצרן ובעלי המקצוע. במקרים בהם יש תקלות חוזרות ונשנות או מגלים שיש צורך בשדרוג המערכת, ייתכן והפתרון הכי טוב יהיה לשפץ.

שיפוץ הבוכנה מתבצע גם הוא על ידי בעלי מקצוע תוך שימוש בחלקי חילוף שנבחרו בקפידה. לאחר השיפוץ כבר אפשר לחזור ולעבוד עם הבוכנה מהר יחסית, תוך התאמה שלה למאפיינים של הפרויקט ולמטרות שאותן רוצים להשיג.

במקביל, אפשר לבנות מערכת שבה בוכנה דו כיוונית פועלת יחד עם בוכנה חד כיוונית או עם בוכנה הידראולית. אז למרות שכל סוג של בוכנה פועלת בצורה קצת אחרת, העיקרון עצמו של השימוש בנוזל נשמר. בזכות העיקרון הזה, הבוכנה ההידראולית זוכה להצלחה בכל העולם.